Skupaj skrbimo za naše gozdove

Projekt sledljivosti gob v Španiji

V zadnjih 20 letih se je certificiranje gozdov izkazalo kot telo učinkovito orodje za spodbujanje trajnostnega gospodarjenja z gozdovi ter sporočanje ideje o dobrem gospodarjenju končnemu kupcu. Za potrošnike ostaja gozdov večinoma še precej abstrakten pojem saj certifikat kot glavno komunikacijsko sredstvo, na etiketi proizvoda, zagotavlja le omejene informacije.

Medtem ko logo in številka licence omogoča dostop do dodatnih informacij, ki omogočajo preverjanje statusa pooblaščenega proizvajalca oziroma izvora izdelka. Nova tehnologija omogoča, da bo certificiranje bližje potrošniku. V času pametnih telefonov lahko potrošniki sami odkrijejo iz katerih gozdov izvira proizvod in katera podjetja so vključena v nadaljnjo predelavo.

Projekt sledljivosti gob , ki ga vodi CeseFOR skuša raziskati tržne sinergije med certificiranjem in sledljivostjo. Spletna platforma bo potrošnikom omogočil dostop do izdelka specifične informacije, ki pripoveduje zgodbo o izdelku. Prihodnost razširitev platforme je predvidena, da bi se lahko odzove na že obstoječe zahteve pridelovalce drugih gozdnih proizvodov ter v drugih regijah. V Sloveniji je področje nabiranja in prodaje gob na trg skoraj popolnoma na črnem trgu, zato potrošnik bi bile potrošnikom informacije o izvoru in kvaliteti gob še kako dobrodošle.